A labdarúgó NB I igazi meglepetését jelenti, hogy a Paks együttese a második helyen áll a bajnokjelölt Videoton mögött. Vajon mi a paksi csoda magyarázata? Kis Károly, aki egy évvel ezelőtt vette át az irányítást, nyilatkozott a VH-nak.

 
Kis Károly

– A csoda hátterét kutatjuk…

– Csoda nincsen, csak szisztematikus munka, és az, hogy egymásért tudnak küzdeni, hajtani a játékosok, akik a ligakupa megnyerésével megérezték a siker ízét.

– Aki végignézi a játékosok névsorát, azt láthatja, hogy egy külföldi sincs a paksiaknál.

– Erre büszkék vagyunk. Nem mintha elítélném azt, ha idegenlégiósok vannak másutt. Nálunk azonban az volt a cél, hogy olyan fiatalokat építsünk be az együttesbe, akik kötődnek a városhoz, vagy éppen Paks vonzáskörzetéből jöttek hozzánk.

– Mi lehet a szakmai oka a dicső menetelésnek?

– A küzdeni tudás, meg az, hogy jól sikerült a fiatal és az idősebb játékosok „ötvözése”.

– Sokan az egyik legjobb edzőnek tartják önt itthon, aki szinte a „semmiből” robbant be. Bemutatná Kis Károlyt?

– Egy kis mátrai faluból származom, amelynek lélekszáma úgy 700-800 fő. Ott kezdtem a labdarúgást, az NB II-ig eljutottam, de rájöttem, nincs bennem annyival több, hogy a pályán tűnjek ki a többiek közül. Ezért 27 évesen befejeztem az aktív pályafutásomat. Már akkor eldöntöttem, hogy az edzői pályát fogom választani, mert a labdarúgástól nem tudtam és nem is akartam elszakadni.

– Hol koptatta a kispadot eddig?

– Pásztón ültem először a kispadra, ezt követően számos NB II-es és NB III-as együttesnél dolgoztam, Az első komolyabb lépcsőfok az volt, amikor Gellei Imre pályaedzője és segítője lettem Pakson.

– Mikor vette át a Paks irányítását?

– Éppen egy éve Gellei Imre úgy döntött, nem folytatja tovább. Engem kértek fel, hogy vegyem át a helyét. Hála istennek sikerült bennmaradnunk.

– Szinte ugyanazzal a kerettel, amely tavaly a kiesés ellen küzdött, most a dobogóra érhetnek.

– Nekünk az is nagyon nagy dolog, hogy sikerült megnyernünk a ligakupát, és ha az utolsó fordulókban kijön a lépés, akár a dobogón is végezhetünk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!