Muhar Petra budapesti lakos valójában nem is Budapesten, hanem Kerepes­tarcsán lakott, a lakcímkártyáján azonban még mindig elvált férje belvárosi címe volt feltüntetve. Ezt az állandó lakcímet jegyezte le a rendőr is az igazoltatásakor, amikor is a fiatal nőt az intézkedés során őrizetbe vette.

M. P. ugyanaznap dél körül indult el Budapestről, hogy – barátnője tanácsára – a répcelaki művelődési központban rendezendő vásáron kozmetikai termékeket árusítson és népszerűsítsen. M. P. közvetlen, bevallott célja a krémek és parfümök eladása, közvetett célja a barátnő, valamint a barátnő barátnőinek beszervezése volt a cégbe, még távolabbi, hosszú távú tervei között pedig első helyen egy garzonlakás megvétele szerepelt, amelyben baldachinos ágy állt volna, benne M. P. új jövendőbelijével.

Az autópályán a célállomás felé haladva, álmodozva nézegette a szélgépeket és valami olyan könnyű, csiklandó szédülést érzett, hogy a csornai elágazásnál szinte kedve támadt másfelé venni az irányt a körforgalomban. De ment to­­vább, Répcelakra.

Szemtanúk szerint a majálissal összekötött vásár zavartalanul lezajlott, a fiatal nőn nem érzékelték a kimerültség vagy idegesség semmiféle jelét, az érdeklődőkkel összeszedetten és készségesen viselkedett. Miután szakszerűen elcsomagolta a krémeket, testápolókat és parfümmintákat, beült az autójába és elindult vissza, Budapest felé.

A kihallgatás során elmondta, hogy a Renault a kavicsos parkolóban kérlelőn nézett rá a lámpáival, de a gyanúsított nem fejtette ki bővebben, hogy az autó mire akarta őt rávenni.

Rábacsanak magasságában állítólag felsőbb sugallatot hallott, amely sugallat aztán Kóny magasságában megismétlődött. Saját bevallása szerint tettéhez a végső lökést az óriás szélkerekek valószínűtlen látványa adta meg. M. P. állítólag úgy érzékelte, hogy az autópályán odafelé látott szélkerekek ezúttal mind az ellenkező irányban forognak, lassan kavarva és hajtva az úttestet hóesésszerűen elborító tollakat.

A Renault előtt egy baromfiszállító kamion haladt, innen eredtek a levegőben szerteszét szállongó fehér tollak. A kissé ovális fejű pulykák a légáramtól csapzottan tekintgettek ki a kamion rácsain, egy mozgó katedrális vízköpőire emlékeztetve a gyanúsítottat.

A fiatal nő a pillanatnyi érzelmi impulzusnak engedve cselekedett. Elé vágott a kamionnak, majd „Mindnyájan szabadok vagyunk!” felkiáltással elhagyta autóját és a másfél deciliteres Mid­night’s dream fantázianevű parfümöt maga elé tartva távozásra kényszerítette a tanácstalan sofőrt.

A forgalmi akadályt a mögöttük haladók sikerrel kikerülték, torlódás nem keletkezett. M. P. ekkor erőteljes mozdulattal felnyitotta a kamion rakodóterét és egymás után feltépte a pulykák ketreceit. A meglepett szárnyasok egy része ülve maradt helyén és hülyén bámult szabadítójára, más részük az autópálya, valamint a szomszédos földek irányába indult el.

Az állatok begyűjtése még jelenleg is tart. A Rábacsanak közelében befogott, nagy termetű pulyka állítólag eredetileg nem képezte a rakomány részét, felháborodott tulajdonosa már jelentkezett az állatért.

M. P. vallomásában elmondta, hogy többször is voltak már hasonló, látomásos pillanatai, noha kábítószert vagy más, tudatmódosító szert állítása és az elvégzett teszt szerint nem fogyasztott. Mentségül még azt hozta fel, hogy május van és ő halálosan szerelmes.

A kihallgatást végző rendőr tűnődve, megértően bólogatott, mi sem tudunk mást tenni.

Szakértők szerint a látomásokat a belélegzett szintetikus parfümanyagok is okozhatták, de nem kizárt a pollenallergia sem.

Május végén, június elején valóban tele van a levegő pollennel és szerelemmel, úgyhogy vezessenek óvatosan, a még szabadon tébláboló pulykákat pedig kerüljék ki, ha lehet.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!