Egy éve nem értem: miért hozna létre egy óriási átrakóbázist Záhonyban a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc, a Magnit? Miért fektetne be 100 milliárd forintot egy óriási raktárba, ezer kamionba, 2500 magyar munkásba csak azért, hogy dél- és nyugat-európai, valamint magyar gyümölcsöt-zöldséget szállítson orosz boltjaiba. Hűtőkamionokkal ma is megoldják e feladatot. Igaz, nem magyar rendszámú magyar kamionokkal, sofőrökkel. Mert ez volt a terv.

Melyről előbb egy éve, majd tavaly nyáron Szijjártó Péter akkori külgazdasági és külügyminiszter-helyettes beszélt. És arról, hogy a beruházáshoz a magyar kormány pénzügyi támogatást nyújt. A hírek szerint súlyos tízmilliárdokat. De miért is kell egy nem termelő beruházáshoz – ami ugyan már 2013-ban 3,6 milliárdnyi élelmiszert importált tőlünk – ekkora támogatást adni, különösen azok után, hogy a magyar fuvarozókat kirázta a hideg az orosz konkurenciától?

Aztán az egészet leállították, mondván 2014 augusztusa óta embargót rendelt el Moszkva a nyugati élelmekre. S itt megint értetlenül néz az ember! Hiszen Moszkva egy évre ígérte a tilalmat, Záhony épülhetne, elkészülne, mire az unióval szembeni exporttilalmat feloldaná Putyin. Más miatt nem kezdte el a beruházást a Magnit. De miért? Holott rengeteget dolgozott az ügyön a volt moszkvai agrárattasé, a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, Kiss Szilárd Miklós, akit letartóztattak egy takarékszövetkezeti vesztegetés és más pénzügyi szabálytalanságok miatt.

Nem értem, mi történhetett, hiszen Kiss nem akármilyen kapcsolatokkal rendelkezik. Ott van Fazekas agrárminiszter, Szijjártó, a Magnit multimilliárdos tulajdonosa, Szergej Galickij és annak neje. Velük közös magyar céget is gründolt. Ami érthetetlen módon magnitos szállításai ellenére is félmilliárdos veszteséget halmozott fel, és végrehajtási eljárás alatt is állt. Sőt, Kiss egy korábbi borkereskedelmi cégét már fel is számolták, bő 700 milliós tartozás miatt, mely tokaji borokat exportált több mint 4 ezer orosz üzletbe.

Az orosz ügyek mellett szintén érthetetlen a magyarországi multiláncok elleni kormányzati hadjárat. Szinte kiszorítósdinak tűnik a játék, s az egyes hálózatok sorra jelentik be üzletbezárásaikat. Aztán kicsi magyarázattal szolgált a piaci hír, miszerint nem elképzelhetetlen, hogy a Magnit nem csak orosz boltjait akarja ellátni Záhonyból, hanem magyarországi – és közép-európai – bolthálózat létrehozásában is gondolkodik. Lehet, hogy nem csak a kedvenc magyar áruházlánc számára teremtődik piaci rés? Kissnek már sikerült társtulajdonosként Oroszországban sorra nyitnia üzleteit Paprika néven. Lehet, hogy viszonos az ügylet?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!