Olgino Szentpétervár egyik kerülete, mely azonban nem a fehér éjszakákról, a Néváról vagy a csodás épületeiről híres. Hanem arról, hogy ott találták fel a hazugsággyárat.

 
Illusztráció - Kacper Pempel, Reuters

Persze feltalálták azt már korábban is, ismert volt a politikai propaganda évezredek óta: de azt, hogy a nap minden szakában, korlátlan mennyiségben ömöljön minden hírcsatornából, internet nélkül nem lehetett megoldani.

Hiszen ha régebben unta a szovjet (vagy nem szovjet) ember a hazugságot, kikapcsolta a rádiót, tévét, letette a Pravdát és elballagott horgászni vagy a kocsmába, Viszont ma az életünk annyira összefonódott a világhálóval, hogy a legtöbbünk munkája is elképzelhetetlen nélküle, a magánéletről nem is szólva: nem lehet sem letenni, sem kikapcsolni. Akarva vagy akaratlanul, de a hírek állandó fogyasztóivá váltunk. És bizony a hírek nem mindig igazak.

Lehetne azon vitatkozni, mekkora szerepet játszott az amerikai elnökválasztásban az orosz informatikai hadsereg, vitatkoznak is, de tény, hogy a mindent elöntő propagandát bizony leginkább nekik köszönhetjük. Az álhírek pergőtüzében élünk, és ember legyen a talpán, aki legalábbis időnként nem ül fel egyiknek-másiknak. No, de ennek a digitális propaganda-hadjáratnak története van ám. Nem volt mindig ennyire intenzív az orosz propaganda, ilyen hiperaktív a gépezet.

Talán a 2004-es kijevi narancsos forradalom idején vehették észre, hogy az internet milyen kiváló eszköz lehet a számukra, de hogy a 2008-as grúziai háború után már igyekeztek alkalmazni a nyugati közvélemény formálására, az biztos. Az első komoly bevetésre pedig a 2014-es krími válság idején került sor. Ott már Olgino népe dolgozott.

2013 nyarán alapították meg ugyanis a hírhedt pétervári Internetkutató Ügynökséget (oroszul: Агентство интернет-исследований), ez a sötét épület áll Olginóban.

Talán még nem merült feledésbe az az elképesztő mennyiségű álhír, ami akkor a világra zúdult, eleinte csak az ukrajnai–krími eseményekkel kapcsolatban, de később bármiről, aminek így vagy úgy lehetett köze orosz érdekekhez. A gond az volt, hogy a háborús helyzetben valóban fontos események zajlottak és képtelenség volt szétválogatni az ocsút a búzától: a legtöbb újságolvasónak máig nincs tiszta képe az akkor történtekről. (Sőt, az újságírók jelentős részének sem…) Az olginói trollbázis elérte célját: sikerült tökéletes zavart kelteni a fejekben. De mi ezzel a céljuk?

Három céljuk is van.
1. Elsősorban mindenáron érvényesíteni akarják Oroszhon kül- és belpolitikai érdekeit, törekvéseit, ezért semmi sem drága. A külföldi propaganda ennek csak közvetett eszköze lehet, de még így is megéri nekik.
2. Instabilitást és bizonytalanságot akarnak kelteni elsősorban az Európai Unióban, de a határaikat övező államokban mindenképpen. Oroszország nem elfoglalni akarja ezeket az általa ütközőállamnak, potenciális hadszíntérnek tekintett államokat, hanem destabilizálni, és erős befolyás alatt tartani – elfoglalni őket rossz üzlet volna, sokba kerülne és a megszállás is drága lenne. Egyszerűbb, ha káosz uralkodik bennük, maffiaeszközökkel bármi elérhető és könnyen irányíthatóvá válik a kormányzat is. Meg olcsóbb.
3. A fő cél a valódi sajtó teljes hiteltelenítése és propagandával való pótlása.

Ugyanis ha az olvasó mindennap lát négy-öt hazugságot az álhíroldalakon vagy bulvárlapokban, előbb-utóbb elkezd nem hinni egyetlen sajtóterméknek sem. A valódiaknak sem, aztán már írhat a tényfeltáró, amit akar, egy kalap alá veszik az írását az ötlábú borjakkal és csak legyintenek rá. Ha pedig a valódi sajtó elveszíti a hitelét, könnyű elterjeszteni az álhírlapok, álhíroldalak elméleteit, akár azt is, hogy minden lap a reptilián illuminátusok kezében van, kivéve, természetesen, az olginóiakat, és a végén az igazságért kövezik meg a valódi sajtómunkást, a propagandisták vezetésével.

A RAND Corporationnek a héten megjelent elemzése talán a legalaposabb, ami az utóbbi időben e tárgyban megjelent: pontosan leírja az Olginóban kifejlesztett módszereket, tömegmanipulációs technikákat, a hagyományos sajtó megtorpedózásának eszközeit – és természetesen azt is tudjuk, hogy Olgino csak a központ, sőt, inkább csak egy jelkép, mint Scapa Flow a brit flottának, ma már sok bázis dolgozik, és mindegyik azért, hogy átvegye az uralmat az agyunk felett.

Mit tehetünk ellenük?

A RAND Corporation a következőket javasolja:
„Tájékoztassuk a félrevezetett közösségeket, vagy egyszerűen csak az igazsággal érjük el őket, ne pedig a hamis »tények « cáfolatával. Az orosz propaganda hatásainak ellensúlyozására irányuló erőfeszítéseket elsősorban a propaganda célközönségének produktívabb irányba történő irányítására kell összpontosítani. Versenyre kell kelni az orosz propagandával. Mind az Egyesült Államok, mind a NATO képes megakadályozni, hogy Oroszország befolyásolja az információs környezetet. Növelni kell az információáramlást, amely csökkenti a propaganda hatékonyságát, és az aktív ellenségeskedések ös?- szefüggésében megtámadja a terjesztés eszközeit.”

Az orosz titkosszolgálatnak két nagy sikere volt az utóbbi időben, az első az európai szélsőjobboldal kritikátlan támogatása, aminek köszönhető az előretörésük, a második az európai és világsajtó hiteles részének hiteltelenítése. Most következne az európai kontinens destabilizálása.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!