Tarlós István a legnépszerűbb fideszes a fővárosban – derült ki a Závecz Research kutatóintézet felméréséből. (Az Index számára készített vizsgálat csak a főpolgármesterre célzott, és azt nézte: miként ítélik meg a budapestiek a rendszerváltást követően az SZDSZ-ben politizáló, ma pedig magát függetlennek, de a Fidesz politikai közösségébe tartozónak valló Tarlóst.)

 
Tarlós István - Forrás: Pictorial Collective


Hogy függetlenségének nem sokan hisznek, jól mutatják a „táborosodott” vélemények. A Fidesz-hívek egy 10-es skálán 7,5-re értékelték munkásságát (az átlagnál kedvezőbb róla a jobbikosok véleménye is), míg az MSZP szimpatizánsai szerint alig 4,4-es a teljesítménye (a többi ellenzéki párt tábora sincs elragadtatva). Így főpolgármesterségével csak közepesen elégedettek a városlakók, átlaga – az említett tízes skálán –: 5,7.

Ám hiába pokróc stílusú, hiába gyenge a kormánnyal szembeni érdekérvényesítő képessége, Tarlóst mégis sokkal jobban szeretik a budapestiek, mint például Orbán Viktort, Gyurcsány Ferencet, Vona Gábort, Botka Lászlót vagy akár elődjét, Demszky Gábort.

Magyarán: ismertségben és kedveltségben is utcahosszal vezet olyan politikusok előtt, akik újraindulása esetén kihívói lehetnek, vagy akit helyette indíthatna a Fidesz. (Előbbire lehet példa az V. kerületi korrupciós ügyekre szakosodott Juhász Péter, utóbbira pedig a hajléktalanokat előszeretettel „terrorizáló” Kocsis Máté.) Hogy miként állhatott elő olyan helyzet, amiben Tarlós harmadik ciklusára is esélyes lehet, az némiképp zavaros, hiszen egyre nyilvánvalóbb a főváros legatyásodása, egyre nyomasztóbbak a régi és az „új” metrókocsik botrányai, és egyre jobban bedarálja a kormányzat a fővárosi közgyűlést.

De vakok között csak azért lehet Tarlós a félszemű király, mert az ellenzék egyelőre képtelen egy érdemi jelöltet felmutatni egy olyan városban, ahol a balpártok támogatottsága meghaladja a jobboldali formációkét.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!