A Republikánus Pártot talán még a demokratáknál is jobban megrázhatta Trump győzelmének a híre, ugyanis a konzervatívok az elmúlt két évben mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék a milliárdos elnökjelölt politikai pályafutását. Most viszont sokan vannak, akik megbánták korábbi finnyás véleményüket, és egy jó zsíros állás fejében most már hajlandóak lennének beállni a hétfőn még vállalhatatlannak tartott politikus mögé. A másik fél sincs könnyebb helyzetben, ugyanis hiába szeretne bosszút állni egykori ellenlábasain, tapasztalt kollégákra szüksége van. Így a következő napokban könnyes összeborulások sora várható a republikánus körökben.

 
 
 

Reince Priebus, a párt Országos Bizottságának elnöke azon kevesek egyike, aki még időben – októberben – észbe kapott, és kijelentette, hogy a republikánusok kiállnak Trump mellett. Ezért most meg is kaphatja méltó jutalmát: ha hinni lehet a pletykáknak, ő lesz majd a Fehér Ház kabinetfőnöke. Közben arról is hallani, hogy Chris Christie New Jersey-i kormányzó is esélyes erre a posztra, illetve a külügyminiszterségre is, bár az ő esélyeit rontja egy „híd-gate” néven elhíresült botrány. Ennek lényege, hogy két közeli munkatársa politikai bosszúból zárta le a Hudson-folyón átívelő George Washington hidat 2013-ban, hatalmas közlekedési dugókat okozva ezzel.

Christie ugyan tagadja, hogy tudott volna a dologról, de a történtek rá is rossz fényt vetnek. Ám Christie megbecsültéségre utal, hogy ő vezeti most a kabinetalakítási tárgyalásokat.

Eggyel egyszerűbb dolga van Trump kampánymenedzserének, Kellyane Conwaynek, aki megnyerő tévés megjelenéseivel sok nőt Trump mögé tudott állítani. Ezért csak egy szavába kerül, és ő lehet a Fehér Ház szóvivője.

Chris Christie mellett Newt Gringrich 2012-es republikánus elnökjelölt- aspiránst és Bob Corker szenátort, a külügyi bizottság elnökét is a külügyminiszteri posztra esélyes politikusok között emlegetik. A védelmi tárcát John Bolton volt ENSZ-nagykövetnek vagy Jeff Sessions szenátornak adhatja majd Trump, de az sem kizárt, hogy Jim Talent szenátor vagy Stephen Hadley volt nemzetbiztonsági tanácsadó kapja majd.

A pénzügyminiszteri posztra pedig állítólag Steven Mnuchin bankár, a pénzügyi válság kirobbantásában oroszlánrészt vállaló Goldman Sachs pénzintézet egykori alkalmazottja pályázik. A főügyész New York egykori polgármestere, Rudy Guiliani lehet.

A természeti kincsekért felelős tárcáért többen is bejelentkeztek már. Az egyik a most 74 éves Forest Lucas üzletember, a magáról elnevezett olajtársaság alapítója, a másik pedig az idősebb George Bush alatt is a Fehér Háznak dolgozó kockázati tőkealap-kezelő Robert Grady. Emellett szólnak pletykák ifjabb Donald Trump miniszteri ambícióiról is. Illetve arról is, hogy a szélsőséges Teapárt frakció egyik vezető személyiségét, a szemüvegkeretéről és szűklátókörűségéről ismert Sarah Palint szánja Trump erre a posztra, mivel számos kérdésben igen hasonlóak a nézeteik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!