Szíria: nagyhatalmak játszótere - Szaúd-Arábia hajlandó szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába, hogy az Iszlám Állam ellen harcoljon – jelentette be az olajmonarchia kormánya. A szaúdiak azzal indokolják a döntést, hogy csapataik Jemenben már tapasztalatot szereztek, ezért úgy érzik, Szíriában is megállnák a helyüket. Az Egyesült Államok első reakciói pozitívan értékelték a kezdeményezést, de a felajánlásról részletesen csak a jövő héten tárgyalnak majd az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció brüsszeli konferenciáján.

 
Az ellenzéki Aleppo látképe. Exodus indulhat a füstölgő romhalmazzá vált szír ellenzéki fellegvárból - Fotó: Abdalrhman Ismail, Reuters

Amerikai diplomáciai források szerint, ha a szaúdiak szárazföldi csapatokkal is beszállnának a küzdelembe gyakorlatilag a lázadók oldalán, az fontos jelzés lenne az Aszad-rezsimet támogató Oroszország számára, hogy diplomáciai úton próbálja csillapítani a konfliktust. Ugyanakkor a szaúdi beavatkozás veszélyes is lehet, hiszen a jó példaként emlegetett jemeni polgárháború inkább a szunnita Szaúd-Arábia és a síita Irán konfliktusáról szólt, mint a helyiek érdekeiről.

A helyzetet bonyolítja Oroszország és Törökország egyre mélyülő konfliktusa. Moszkva azzal vádolta Ankarát, hogy a lázadók oldalán be akar avatkozni Aleppo ostromában, amely egyre kegyetlenebbé válik. Ahmed Davutoglu miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az orosz bombázás és a kormányerők térnyerése miatt 70 ezer menekült indulhat el Aleppóból Törökországba, ami humanitárius katasztrófát okozhat. (Jogvédő szervezetek mérsékeltebben fogalmaztak, 40 ezerre becsülik azoknak a számát, akik most indulhatnak útnak Aleppóból.) A kormányfő azt is hozzátette, az oroszok ki akarják éheztetni az aleppóiakat, hogy eltereljék a figyelmet a Krímről és Kelet-Ukrajnáról.


Avar János elemzése a felfüggesztett genfi béketárgyalásokról a Vasárnapi Hírek 11. oldalán olvasható.


Jelentős felajánlásokat tettek a nagyhatalmak Szíria javára egy londoni konferencián.
Az EU bizonyult a legnagylelkűbbnek 3,3 milliárd (910 milliárd forint)
dollárral, amitől Németország 2,6 milliárdos (720 milliárd forint) felajánlása
csak egy hajszállal maradt el. Nagy-Britannia 1,7 milliárdot (470 milliárd forint)
áldoz, míg az USA 925 milliót (256 milliárd forint).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!